Πρόλογος στο βιβλίο:
“Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις, πονεί”.
Περιδιαβάζοντας τα Ημερολόγια Καταστρώματος του Γ. Σεφέρη. Εικαστική αποτύπωση του Ημερολογίου Καταστρώματος Γ΄ από τον Γιώργο Κόρδη.
Επιμέλεια: Στέφανος Κακλαμάνης. Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ,
Αθήνα 2024, σσ. 11-12.

Στον τόμο αυτόν συγκεντρώνονται τα κείμενα ενός κύκλου ομιλιών αφιερωμένων στον Γιώργο Σεφέρη και το έργο του, με γενικό τίτλο τον σημαδιακό στίχο του «Η μνήμη όπου και να την αγγίζεις, πονεί». Ο εν λόγω κύκλος ομιλιών διοργανώθηκε από την Κοσμητεία της ΦΛΣ του ΕΚΠΑ, με την αρωγή του Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας και υπό τη γενική επιμέλεια του Στέφανου Κακλαμάνη, με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται σ’ αυτόν τον τόμο εκκινούν από το σεφερικό σύμπαν σε συνάρτηση με την ιστορία της πατρίδας μας και παρουσιάστηκαν παράλληλα με την έκθεση μιας σειράς 17 εικαστικών αποτυπώσεων των (ισάριθμων) ποιημάτων που αποτελούν τη συλλογή «Ημερολόγιο Καταστρώματος Γ´» από τον Γιώργο Κόρδη. Η συνέκδοσή τους στον τόμο αυτόν αποδίδει την αιτιακή γένεση και τη συνύπαρξή τους στον ίδιο χώρο αλλά και τη δυναμική τους μέσα στον χρόνο. Υπογράφονται από τους Δημήτρη Αγγελάτο, Νάσο Βαγενά, Γιώργο Βέη, Ευριπίδη Γαραντούδη, Δημήτρη Δασκαλόπουλο, Τάκη Καγιαλή, Στέφανο Κακλαμάνη, Εμμανουέλα Κάντζια, Γιώργο Κόρδη, Χριστίνα Ντουνιά, Βασίλη Παπαδόπουλο, Πολίνα Ταμπακάκη, Θανάση Χατζόπουλου.